Fatura & İrsaliye Yönetimi Nedir?

Personel Yönetimi Modülü

Fatura & İrsaliye Yönetimi; bir ticari işletme için gerekli olan: Alınan/verilen teklifler, siparişler, bu siparişlerin alış/satış faturaları, irsaliyeleri ve müşteri sözleşmelerinin tek bir ekrandan yönetilmesini sağlar.  Bu sayede işletmeler ön muhasebe süreçlerini hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirmiş olur.

 

E-Fatura Nedir?

E-Fatura, vergi mevzuatına uygun bir şekilde elektronik ortamda hazırlanan ve kesilen faturaları ifade eder. Geleneksel kağıt faturaların dijital bir biçimde oluşturulması, gönderilmesi ve saklanması amacıyla kullanılan elektronik belgelerdir.  Kağıt ortamda hazırlanmış faturalar ile aynı nitelikleri taşır. E-Fatura sayesinde kağıt kullanımı ortadan kalkar, iş yapış süreçlerindeki verimlilik artar, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanır.

 

E-Arşiv Fatura Nedir?

,Bir elektronik fatura türü olan E-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun bir şekilde, e-fatura mükellefi olmayan gerçek ve tüzel kişilere elektronik ortamda düzenlenen, muhafazası ve ibrazı gerçekleştirilen fatura türüdür. Hukuki açıdan kağıt fatura ile aynı niteliklere sahiptir. E-Arşiv faturalar minimum 10 yıl boyunca arşivlenir.

 

E-Arşiv İle E-Fatura Arasındaki Fark Nedir?

E-Fatura ve E-Arşiv Faturalar görsel olarak birbirlerine benzeseler de E-Arşiv fatura ve E-Fatura arasında fark vardır. E-Faturayı, E-Fatura kullanıcısı olan müşterinize gönderebilirken E-Arşiv Faturayı E-Fatura kullanıcısı olmayan müşterinize gönderebilirsiniz. Mesela; E-Faturaya geçmemiş bir tüzel kişiye E-Arşiv fatura gönderebilirsiniz. Küçük ve orta ölçekli firmalar, E-Fatura ve E-Arşiv faturayı bir arada kullanarak son kullanıcılar da dahil herkese elektronik ortamda fatura gönderebilir.

 

E-İrsaliye Nedir?

Elektronik İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı niteliklere sahip fakat elektronik ortamda düzenlenen dijital bir belgedir. Vergi Usul Kanunu’nda tanımlanan yükümlülüklere uygun bir şekilde oluşturulan ve geleneksel kâğıt irsaliyelerin yerine geçen elektronik sevk irsaliyeleri; Elektronik İrsaliyelerin ve yanıtların taraflar arasında güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.

Kağıt olarak 2 çeşit irsaliye bulunmaktadır. Biri sevk, diğeri ise taşıma irsaliyesidir. Elektronik irsaliye genellikle sevk irsaliyesi niteliğinde malı teslim alan kişiye iletilir. Bununla birlikte araç, şoför ve rotasyon bilgisi taşıyan taşıma irsaliyesi kağıt olarak araçta bulundurulmaya devam etmelidir.

E-İrsaliyeler, işletmelerin ticaret işlemlerini kaydetmesine, izlemesine ve yönetmesine yardımcı olur. Aynı zamanda belgelerin hızlı ve kolay bir şekilde paylaşılmasına ve arşivlenmesine olanak tanır. Kağıt irsaliyelerin yerini alarak iş süreçlerini daha verimli hale getirebilir ve çevre dostu bir seçenek sunabilir.

E-İrsaliyeler, aynı zamanda E-Fatura ve E-Arşiv Fatura belgeleri ile entegre edilebilir. Bu şekilde, ticaret işlemleri sırasında oluşan belgelerin tümü dijital olarak yönetilebilir ve muhafaza edilebilir. Bu da işletmelerin belge yönetimini ve vergi uyumluluğunu kolaylaştırabilir.

Elektronik İrsaliye Özellikleri Nelerdir?

  • Elektronik İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı nitelikleri taşır.
  • Elektronik İrsaliye 10 yıl boyunca dijital ortamda muhafaza edilebilir.
  • Gerektiği anda geriye dönük Elektronik İrsaliye’lerinize erişebilirsiniz.
  • Elektronik İrsaliyelerin dijital ortama taşınmasıyla, kayıtların güvenliği sağlanmış olur.
  • Elektronik İrsaliye ile alıcıya anında bilgi ulaşırken kabul, red, iade süreçlerinde hızlı mutabakat sağlanır.
  • Elektronik ortamda iletilen e-İrsaliye ile, irsaliyelerin yolda kaybolması gibi riskler yaşanmaz.
  • Elektronik İrsaliye, kağıt kullanımını ortadan kaldırır. Çevrecidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Site kullanımınızı iyileştirmek, kişiselleştirmek ve reklamları ilgi alanlarınıza göre özelleştirebilmek için çerezlerden yararlanıyoruz. Kişisel Veri Aydınlatma Metninin ayrıntılarını okuyabilirisiniz. KVKK.