Cari Hesap Yönetimi; İşletmelerin müşteri ve tedarikçileriyle olan finansal ilişkilerini takip etmek, kaydetmek ve yönetmek için kullanılır. Cari hesap takibi kısaca işletmelerin alacak ve borçlarını takip etme süreçleridir. Bu noktada cari hesap takibi, işletmelerin sürekliliğini sağlamak ve ekonomik planlarını yaparak ilerlemeleri için de son derece önemlidir. Cari hesap yönetimi, Bir İşletmenin cari hesaplarının güncellenmesi, borçların ve alacakların takip edilmesi ve borçların alınacak kişi ve kurumlardan tahsis edilmesi sonucunda tüm bunların belgeler ile raporlanmasını sağlar. Cari Hesap Yönetiminde, her müşterinin hesap hareketi kaydedilir ve müşteriye ait borç veya alacak miktarları otomatik olarak güncellenir.
Cari Hesap Yönetimi Neden Önemlidir?
Cari hesap takibi ile borç ve alacaklarınızı detaylı bir şekilde izleyebilir, şirket için gerekli raporları hazırlayabilir ve olası ihtilaf durumlarında uzlaşmayı kolaylaştırabilirsiniz.
İyi bir Cari Hesap yönetimi ile hangi müşteriden ne kadar alacağınız olduğunu, kime ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini kolaylıkla takip edebilirsiniz. Dilerseniz geçmiş dönem takibini dilerseniz de güncel takibinizi yapabilirsiniz.
Cari hesap yönetimi yapmak, düzenli bir işleyiş planına sahip olma açısından önemlidir. Çünkü, cari hesap alacağı durumunun belirlendiği gibi herhangi bir ödemede herhangi bir aksama yaşanması direkt tespit edilebilir. Bunun yanı sıra gelecek ödemelerin zamanının bilinmesi firmanızın işleyişi için önemlidir.
Cari Bakiye Nedir?
Cari bakiye, henüz nakdi olarak ödenmemiş bakiye bedelini ifade eder. Bir başka deyişle, borç ve alacak arasındaki farkı gösterir.
Cari bakiye, borç bakiyesi veya alacak bakiyesini içerir. Borç bakiyesi, cari hesap bakiyesinin tarafımıza borçlu olduğu anlamına gelir. Alacak bakiyesinde ise tersi bir durum söz konusudur; cari hesap alacağı olduğunu gösterir.
Burada belirtilen durumlara göre, borç veya alacak hareketlerinin hangi tarihlerde yapılacağı hareket vade tarihine göre düzenlenir.
Cari Hesap Borcu Nedir?
Şirketler arasında yapılan alım satım işlemlerinde bir borç ve alacak ilişkisi meydana gelir. Bu borç ilişkisinde şirketler cari hesap oluşturur. Ancak bu hesaplar, sabit veya standart değildir. Bir firmanın, başka bir firmadan hizmet veya ürün satın alması ile o firmaya cari hesap borcu oluşmuş olur.
Cloudy ERP Cari Hesap Yönetimi Özellikleri Nelerdir?
- Cari Hesap Yönetimi, her müşterinin borç ve alacak durumunu ayrı ayrı izler.
- Cari Hesap Yönetiminde her müşterinin hesap hareketleri kaydedilir ve müşteriye ait borç veya alacak miktarları otomatik olarak güncellenir.
- Satış faturası oluşturulduğunda veya ödeme yapıldığında, bu işlemler müşteri hesaplarını etkiler. Bir müşteri bir ürün veya hizmet satın aldığında, borcu artar; ödeme yapıldığında ise borç düşer ve alacak artar.
- Cari Hesap Yönetimi ile her müşteri için hesap özetleri oluşturulabilir. Bu özetler, müşterinin mevcut borç, alacak ve toplam bakiyesini gösterir. Ayrıca, müşteriye ait tüm finansal işlemler ve hareketler bu özetlerde izlenebilir.
- Cari Hesap Yönetiminde bir müşterinin borcu veya alacağı belirli bir seviyeyi aştığında, müşteriye uyarı bildirimleri gönderilir.